Prof. Dr. Johan Swinnen

 

 

Johan Swinnen is kankeronderzoeker aan de KU Leuven.

Hij is biochemicus van opleiding met studies aan de universiteiten van Hasselt, Antwerpen, North Carolina (USA) en Rome.

Hij is hoofd van het Laboratorium voor Lipidenmetabolisme en Kanker en gewezen voorzitter van het Departement Oncologie op Gasthuisberg.

Elf jaar geleden kwam kanker plots heel dichtbij toen bij zijn zoon Pieter een hersentumor werd vastgesteld. Uit dankbaarheid dat Pieter de ziekte overleefde liep Johan in 2017 van Leuven naar Compostela. Met meer dan 850 brieven van en voor kankerpatiënten in zijn rugzak stak hij een hart onder de riem van vele mensen. In 2019 ondernam hij een nieuwe looptocht ‘Beeldje bij beeldje’, van Leuven naar Rome, en creëerde daarmee een groot symbool van verbondenheid. Tijdens de coronaperiode startte Johan een nieuwe actie ‘Hou(t) me vast’ waarmee hij kankerpatiënten en iedereen die het kan gebruiken wat houvast wil bieden in tijden van afstand houden. Johan vertelt over de lange tocht van een kankerpatiënt en van het kankeronderzoek zelf. Hij neemt ons mee op zijn lange looptochten en vertelt wat hem inspireert om zich in te zetten voor mensen die het door ziekte en tegenslag niet makkelijk hebben.