PROGRAMMA
Momenteel is er een niet-aflatende stroom van innovatie in de behandeling van kanker. Dit betekent wel dat patiënten steeds langer behandeld worden en dat maximale inzet op supportieve zorg om de levenskwaliteit te behouden van levensbelang blijft.
Spreker : Prof. Dr. Michel Delforge
Spreker : Dr. Dominique Ballaux
Met de steeds betere overlevingskansen van patiënten met kanker, verandert ook onze therapeutische houding t.o.v. wervelmetastasen. Deze nieuwe aanpak veronderstelt een multimodale en –disciplinaire aanpak voor de éérste en tweede lijn van de gezondheidszorg.
Spreker : Prof. Dr. Van de Kelft neurochirurgie MD PhD
Mensen met een neurologische aandoening, sedert hun geboorte, door een ongeval, of door een ziekte, worden vaak raar bekeken. Zij denken trager, spreken raar, zijn moeilijk verstaanbaar, zien er anders uit, bewegen raar, kunnen moeilijk stappen of zitten in een rolstoel.
Wij zien/voelen dat ze anders zijn. Dat maakt ons ongemakkelijk. Soms schrikken we en kijken we liever weg, soms staren we, soms hebben we medelijden en willen we hen alles uit handen nemen, soms hebben we geen geduld of begrip.
Wat moeilijk blijft is respectvol om te gaan met de persoon achter de beperkingen. Dit wordt makkelijker als je iets meer inzicht hebt in wat er mis/moeilijk gaat bij verschillende neurologische aandoeningen.
Spreker : Dr. Jadoul
Een kind met kanker roept automatisch medelijden op, des te meer als het om kleine kinderen gaat.
Deze kinderen moeten ook een zwaar behandeltraject door om te kunnen genezen, met heel wat hinderpalen voor een gezonde ontwikkeling. Toch tonen de meeste kinderen een ongelooflijke veerkracht, medelijden helpt hen zeker niet.
De zwaarste psychosociale gevolgen worden door de ouders gedragen, het kind blijft zich in eerste instantie gedragen als andere kinderen.
Wij staan stil bij de ontwikkelingsopgaven die een kind ondanks kanker moet opnemen en schetsen kort mogelijke gevolgen van kanker op kinderleeftijd.
Spreker : Dr. Vercruysse Gertrui
Spreker : Minister Wouter Beke
Receptie en netwerkmoment
Diner in restaurant NEST. Een deel van de opbrengst wordt geschonken aan de Lotus Care Foundation.
DOELGROEP
Het zorgcongres is toegankelijk voor :
- professionelen in de zorg : dokters, verpleegkundigen, …
- professionelen in de ‘extra’ zorg : Beauty-, Make-up, Hair- en Care Professionals Oncologie